Alegeri parlamentare 2019

Întrebări frecvente referitoare la votul pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European și la referendumul național din 26 mai 2019

 

  1. Unde se poate vota în străinătate pentru Parlamentul European și pentru referendumul național?

Răspuns: La oricare dintre cele 441 de secții de votare organizate în străinătate. La referendumul național se va vota în aceleași secții de votare organizate pentru alegerile europarlamentare.

  1. Care este cea mai apropiată secție de votare?

Răspuns: Pentru a afla care este cea mai apropiată secție de votare, vă recomandăm să consultați harta interactivă a secțiilor de votare disponibilă la acest link: http://www.mae.ro/maps/3789.

  1. Pot alege dacă doresc să votez doar pentru un scrutin sau pentru ambele?

Răspuns: DA. Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine. În funcție de opțiunea exprimată, alegătorul primește buletinele de vot pentru scrutinul pentru care a optat sau pentru ambele scrutine.

  1. Dacă am optat să votez doar pentru un singur tip de scrutin și am părăsit secția de votare, mai pot vota și pentru tipul de scrutin la care inițial nu am votat?

Răspuns: DA. Alegătorii care au optat și și-au exercitat dreptul de vot pentru un singur scrutin, și cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant (sau ștampila cu mențiunea ”VOTAT”) și data scrutinului, vor mai putea să își exercite dreptul de vot, pentru scrutinul pentru care nu au optat inițial, în data de 26 mai 2109, până la ora 21.00 (ora locală), ora închiderii secției de votare.

 

  1. Câte buletine de vot se vor folosi la alegerile europarlamentare și la referendumul din 26 mai 2019?

 

Răspuns: Pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European se va utiliza un buletin de vot. Pentru referendumul național vor exista două buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare supusă referendumului.

 

  1. Ce întrebări sunt supuse votului la referendumul național?

Răspuns: La referendumul național din 26 mai 2019 cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin ”DA” sau ”NU” cu privire la următoarele întrebări:

  • Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?
  • Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?
  1. Cine poate vota în străinătate?

 

Răspuns: Pot vota, atât la alegerile pentru Parlamentul European, cât și la referendumul național, cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv și care au domiciliul sau reședința în străinătate, precum și cei care se află în străinătate în ziua alegerilor.

 

  1. Care este orarul secțiilor de votare?

 

Răspuns: Votarea începe la ora 7.00, ora locală, și se încheie la ora 21.00, ora locală.

 

  1. Se poate vota dacă la ora închiderii mai sunt cetățeni în secția de votare?

 

Răspuns: DA, alegătorii care, la ora 21.00, ora locală, se află în sala în care se votează, pot să își exercite dreptul de vot.

 

  1. Care sunt actele de identitate românești pe baza cărora se poate vota?

 

Răspuns: Cetățenii români aflați în străinătate (cu domiciliul în străinătate, cu reședința în străinătate sau aflați ocazional în străinătate), pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil. Documentele pe baza cărora se poate vota în străinătate, atât la alegerile pentru Parlamentul European, cât și la referendumul național, sunt:

  • paşaportul diplomatic
  • paşaportul diplomatic electronic
  • paşaportul de serviciu
  • paşaportul de serviciu electronic
  • paşaportul simplu
  • paşaportul simplu electronic
  • paşaportul simplu temporar
  • cartea de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • cartea electronică de identitate
  • buletinul de identitate

 

  1. Se poate vota pe baza titlului de călătorie?

 

Răspuns: NU.

 

  1. Îmi pot exercita dreptul la vot chiar dacă actele de identitate românești sunt expirate?

 

Răspuns: NU, pentru a putea vota trebuie să aveți un act de identitate românesc valabil în ziua votării.

 

  1. Se poate vota prin corespondență?

Răspuns: În cazul alegerilor europarlamentare și referendumului național din 26 mai 2019 NU se poate vota prin corespondență.

 

  1. Se poate vota prin urnă mobilă?

Răspuns: Secțiile de votare din străinătate NU vor avea și nu vor utiliza urne mobile speciale.

 

  1. Se poate vota prin procură?

Răspuns: NU, exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă.

 

  1. Cum se poate evita votul multiplu?

Răspuns: Pentru a preîntâmpina votul multiplu, în toate secțiile de votare, actele de identitate ale fiecărui alegător vor fi verificate prin scanare, anterior votării, de către un operator de calculator, prin Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

 

  1. Dacă am domiciliul în străinătate și în ziua votării mă aflu în România pot vota?

Răspuns: DA, puteți vota la orice secție de votare din România, pe listele suplimentare.

 

  1. Dacă am reședința în străinătate și în ziua votării mă aflu în România pot vota?

Răspuns: DA, puteți vota la secția la care sunteți arondat, conform adresei de domiciliu, sau, dacă sunteți în afara localității de domiciliu, la altă secție de votare din România, pe listele suplimentare.

 

  1. Dacă am domiciliul sau reședința în străinătate (ex. Spania) și în ziua votului mă aflu în alt stat decât statul de reședință, tot în străinătate (ex. Italia), pot vota?

Răspuns: DA, puteți vota la orice secție de votare din străinătate.

 

  1. Dacă m-am înscris în listele electorale ale altui stat membru, pot vota pentru candidații din România în Parlamentul European?

Răspuns: DA, numai după ce dați o declarație potrivit căreia nu v-ați exercitat dreptul de vot pentru membrii în Parlamentul European din statul membru în ale căror liste electorale ați fost înscriși. Modelul declarației poate fi găsită pe site-ul BEC (http://europarlamentare2019.bec.ro/wp-content/uploads/2019/05/model_declaratie_dec62.rtf ) sau pe site-ul MAE (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/2019_pdf/model_declaratie_dec62.pdf ).

Notă: Declarația menționată mai sus nu trebuie dată în cazul votului pentru referendumul național.

 

  1. Unde pot găsi informații suplimentare referitoare la alegerile pentru Parlamentul European și la referendumul național?

Răspuns: Informații suplimentare cu privire la organizarea și desfășurarea în străinătate a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și a referendumului național din 26 mai 2019 pot fi accesate în cadrul secțiunii special dedicată de pe site-ul MAE, http://www.mae.ro/node/48090. MAE recomandă consultarea permanentă a acestei secțiuni, aceasta fiind actualizată pe măsură ce noi informații sunt disponibile.